Jouw koelkast in de vakantiestand of toch maar niet?

Geschreven door Mark Lemmen op 06 Mei 2017
Jouw koelkast in de vakantiestand of toch maar niet?

De vakantietijd komt er binnenkort weer aan. De periode dat vele van onze voor langere tijd in buitenland vertoeven.
Elk jaar krijgen ontvangen we dan vragen of het verstandig is om dan de koelkast en de vriezer, eerst helemaal 'leeg te eten' en tijdens de vakantie helemaal uit te zetten.


Moet je de koelkast ook een vakantie gunnen, bij jouw afwezigheid ;-) Ik zet alles eens op een rij.



  • Zet je de koelkast en vriezer uit tijdens een langere vakantie?

  • Is het handig om de koelkast op een lagere stand te zetten?

  • Hoe voorkom je schimmel en bacteriën


Wat is de vakantiestand op de koelkast?


De meeste koelkasten in het hogere segment (Amerikaanse koelkasten & koel-vriescombinaties) hebben een speciale vakantiemodus die je kan inschakelen.
De vakantiestand is bedoeld om energie te besparen als je voor langere tijd niet thuis bent. De koelkast wordt in deze modus helemaal uitgeschakeld, terwijl de vriezer blijft ingeschakeld en dus blijft vriezen op de ingestelde temperatuur (meestal - 18 graden)


Maak niet de fout dat  je denkt dat de koelkast op een lagere stand gaat draaien, want dan tref je na twee weken vakantie een stinkende koelkast aan vol met 'bedorven en beschimmelde producten'. De koelkast gaat helemaal uit.


Het mag duidelijk zijn dat je de vakantie stand alleen aantreft op modellen, die ook voorzien zijn van een vriezer.


Er zijn ook Samsung koelkasten die beschikken over een 'Eco stand' deze zorgt wel voor een lager energieverbruik van de koelkast bij een optimale temperatuur.


 


Hoeveel energie kun je besparen?


Kun je met het uitzetten van je koelkast tijdens de vakantie een extra keer op je favoriete terrasje gaan zitten met uitzicht op zee?


[wpsm_box type="blue" float="none" text_align="left"]


Bespaar 55 cent  per week


Een gemiddelde koel-vriescombibnatie verbruikt zo'n 250 kWu (ruim aangehouden).
Per week is dit dus 4,8 kWu.


Met de huidige electriciteitsprijs van 23 cent per kWu bespaar je dus:
4,8 kWu  x  €0,23  x 2 weken vakantie = € 1,10


Voor de kosten heeft het niet zoveel zin om de koelkast uit te zetten. Je bespaart gemiddeld 55 cent per week aan energie.


Maar in deze tijd van klimaatverandering is het natuurlijk wel goed om na te denken wat je zelf kan doen. En alle kleine beetjes helpen door het energieverbruik terug te dringen.


Conclusie is dat je geen extra rondje op het terras kan geven, omdat je je koelkast hebt uitgezet. Zelf heb ik ook geen goed gevoel als apparaten 'draaien'  zonder dat het nut heeft.
Het kost in euro's dan niet zoveel, persoonlijk kies ik er voor de OFF-schakelaar voor alle apparaten (behalve mijn vrieskast) als ik meer dan een week van huis weg ben.


 


Je koelkast tijdig leeg eten en even schoonmaken


Het vergt even wat planning, maar het is prima te doen om er voor te zorgen dat je koelkast leeg is voor je vertrekt.
Mijn  advies is dan ook om tijdens een langere vakantie van pak weg langer dan 1,5 week niets te bewaren in de koelkast.


De laatste week voor je vakantie gewoon alles opeten of wat over is weggeven aan de thuisblijvers (buren, familie of vrienden).
De rest weggooien, zodat de koelkast helemaal leeg is.
De meeste (vers) producten zijn na 1,5 week toch niet meer goed.  En geloof me bedorven producten gaan erg stinken ;-).


Als je een tafelmodel koelkast hebt, dan zal je het vriesvak moeten ontdooien. Trek de stekker uit het stopcontact en dan heb je de kans om met een sopje met alles reiniger de plateaus ( en eventueel het vriesvak) goed schoon te maken. Droog alles even na met een handdoek om schimmel te voorkomen.


Na dit schoonmaak klusje kun je de deur van je koelkast op een kier laten staan. Zo voorkom je condens en geurvorming in de koelkast.


En dan kun je met een lekker gevoel naar je favoriete vakantie bestemming.